Przepisy

Pierniczki

Czas ok. 40 min
Ilość to ok. 3-5 blaszek
Składniki
1,5 szklanki miodu
3/4 kostki masła ok. 150 g
2/3 szklanki cukru
Ok. 500-550 g mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika 
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 
1 jajo 

Wrzuć do rondelka masło, miód, i cukier, podgrzewam 
Dopóki składniki się nie połączą

Do miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika, sodę 
Przestudzoną już masę z rondelka i jajo , Zamieszaj a dalej 
Wyrabiaj ręką 

Ciasto na początku jest dosyć luźne, dlatego warto odczekać
(Ok. Pół godziny ) po kilkunastu minutach robi się
gęstsze. 

Wałkujemy po kawałku ciasta i wycinamy wzory

Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na
180 stopni na 15-20 min  

Przepis pochodzi z pewnej strony niestety nie zapisałam 
Linku

-A






Zupa owocowa-na upały

Potrzebujesz ( na ok. 3/4 litra zupy ) :
- pół kilo truskawek, maliny, porzeczki ( białej, czarnej, czerwonej ), agrest, jagody
- jedno jabłko
- płatki corn flakes


1.Wszystko wrzucamy do garnka z odrobiną wody na dole i dodajemy kilka łyżeczek cukru do smaku

2.Rozgotowujemy dopóki owoce nie będą w pełni miękkie

3. Miksujemy żeby powstała jedna masa

4. Studzimy całą dobę

5. Dodajemy łyżkę śmietany

6. Dodajemy płatki corn flakes

7. Jemy ze smakiem !!






Omlet "Jacka"

Kto nie lubi omletów ?! Na pewno nie ja. Jestem kimś w stylu " Omletowego potwora " Oto przepis mojego taty który robi najlepsze omlety na świecie !!!

Potrzebujesz ( Na 2 omlety ) :
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 1/4 szklanki mleka
- Owoce najlepsze są brzoskwinie, truskawki i borówki


1.W jednym naczyniu ubijamy białka z solą na najwyższych obrotach ( Ewentualnie kiedy masa jest mocno zbita możemy sprawdzić to obracając miskę z masą nad głową )  < ---------------- Ale nie polecam <3

2. W drugim naczyniu mieszamy ( już ręcznie ) żółtko i dodajemy stopniowo mąkę i resztę składników

3. Do naczynia z żółtkiem dodajemy zawartość drugiej miski

4. Na patelnię lejemy olej i rozgrzewamy ją bardzo mocno.

5. Płynną masę lejemy na patelnię, gdy ciasto stężeje obracamy omlet na drugą stronę .

6. Ściągamy z patelni i grzecznie...



... PAŁASZUJEMY !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz