Dziś pokażę wam przepis na eklerki.
Potrzebujesz:
(do ciasta)
-pół szklanki wody
-pół kostki masła
-3/4 szklanki mąki
-4 jaja
(do kremu)
-1,5 szklanki mleka
-aromat waniliowy lub migdałowy
-3 żółtka
-1/3 szklanki cukru
-2 łyżki mąki
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( ewentualnie skrobi)
Wykonanie:
1.Do garnka wlej wodę i zagotuj, powoli wrzucaj kawałki masła.
2.Dodaj mąkę i ugniataj dopóki ciasto będzie miało konsystencje podobną do ciasta np. na szarlotkę.
3.Do ciasta dodaj 4 jaja i mieszaj.
4.Wlej gotowe ciasto do rękawa cukierniczego i wylewaj na blachę krótkie "wałeczki"
5.Piecz w 150 stopniach przez 25 min
Krem:
(można użyć dżemu )
1.Wlej mleko do garnka dodaj aromat.
2.Odstaw do wystygnięcia.
3.W innej miseczce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj skrobię i mąkę.
4.Tą masę wlej do mleka i zagotuj.
5.Gotowe !
-A
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz