niedziela, 2 marca 2014

eklerki z kremem i dżemem agrestowym

Wracam z ferii ! Niestety... już jutro szkoła :( Dobra koniec marudzenia .
Dziś pokażę wam przepis na eklerki.
Potrzebujesz:
(do ciasta)
-pół szklanki wody
-pół kostki masła 
-3/4 szklanki mąki
-4 jaja 
(do kremu)
-1,5 szklanki mleka
-aromat waniliowy lub migdałowy
-3 żółtka
-1/3 szklanki cukru
-2 łyżki mąki 
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( ewentualnie skrobi)

Wykonanie:

1.Do garnka wlej wodę i zagotuj, powoli wrzucaj kawałki masła.
2.Dodaj mąkę i ugniataj dopóki ciasto będzie miało konsystencje podobną do ciasta np. na szarlotkę.
3.Do ciasta dodaj 4 jaja i mieszaj. 
4.Wlej gotowe ciasto do rękawa cukierniczego i wylewaj na blachę krótkie "wałeczki"
5.Piecz w 150 stopniach przez 25 min

Krem:
(można użyć dżemu )

1.Wlej mleko do garnka dodaj aromat.
2.Odstaw do wystygnięcia.
3.W innej miseczce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj skrobię i mąkę.
4.Tą masę wlej do mleka i zagotuj.
5.Gotowe !








-A






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz